You are not logged in.

Dear visitor, welcome to SPRINKLER TALK FORUM - You Got Questions, We've Got Answers. If this is your first visit here, please read the Help. It explains how this page works. You must be registered before you can use all the page's features. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

farna

Starting Member

1

Tuesday, June 21st 2022, 8:14pm

Sprinkler zone turns pump on/off repeatedly

I'm sort of familiar with sprinklers, but this one (my house!) has me stumped!
My setup:

Rainbird SST-600i controller.

Weathermatic NITRO 1" valves
Pump that pulls out of lake (pump works fine on all but one zone...)
The controller is six zone capable, I only use four. Zone 1 is just to prime the pump and system, no valves open, runs 1 minute every day starting at 5 AM. Zone 2 is the back yard and is set to run 5 minutes every other day. Zone 3 is front yard, set same as Zone 2. Zone 4 is flower beds and is set to run twice daily for 4 minutes.

Zone 2 is the problem. When on the pump itself is turning on and off. It runs maybe 30 seconds, turns off of 15-20 seconds, then turns back on for 30 seconds or so, repeatedly. Controller issue, right? Reset controller... no change. Move Zone 2 wire to the unused Zone 5 on controller... same issue, so I moved it back. If I turn the Zone 2 valve on manually and leave the controller on Zone 2 it does the same thing! But if I turn the controller to any other Zone and push the "water one zone only" button the sprinklers on Zone 2 run fine. I don't understand why it cycles the pump when the valve is manually turned on and controller is on Zone 2. Could a shorted solenoid cause this issue?

I can't get a new solenoid locally. A replacement solenoid and diaphragm costs a bit more than a new valve. Just in case I have a cracked valve body I just ordered a new valve.

Has anyone else had a similar issue? I guess it wouldn't be an issue without a pump (if on city water). My only guess is that a shorted solenoid is feeding back in the system and causing the pump cycling issue.

Rate this thread